Gitaar kopen: Akoestisch of Elektrisch? 3 Tips!

akoestische of elektrische gitaar

Je wilt beginnen met gitaar spelen? Tof! Alleen…wat voor gitaar kun je het beste kopen, een akoestische of elektrische gitaar? Met onderstaande 3 tips maak jij de juiste keuze!

In het kort, hangt het af van de muziek die jij wilt spelen en jouw gitaarwensen! Voor meer hulp, lees vooral verder om je twijfel weg te nemen. 🙂
1. “wat heb ik te besteden aan geld?”
Als je weinig kunt besteden, zou ik zelf een LTD of Ibanez aanraden van ongeveer 300 euro. Dit kan akoestisch EN elektrisch zijn. Bij een elektrische gitaar heb je wel nog een versterker nodig en een kabel. Kijk vooral naar de starterpakketten in muziekwinkels en vraag een medewerker om hulp. Muziek is hun passie en ze praten over niets liever dan muziekinstrumenten!

Het enige wat ik ECHT afraad, is een supergoedkope gitaar van bijvoorbeeld de Action of Lidl. Winkels hebben vaak ook huismerken, maar hier kan ik geen uitspraken over doen. Hetzelfde geldt voor gitaren van Aliexpress: er zitten goede tussen, maar ook zeker rotzooi. Dit is na 3 maanden al vervelend om op te spelen, of je moet NET die ene geweldige koop hebben gedaan. Zelf heb ik deze fout gemaakt en 80 euro eigenlijk weggegooid.

GOEDE muziekinstrumenten zijn nooit goedkoop, maar bedenk je wat een instrument aan moet kunnen om tientallen jaren jouw shredkunsten en akkoorden te kunnen overleven, en je probeersels in het begin natuurlijk! Mijn gitaren hebben flink geleden onder mij, maar ze zijn er allemaal nog gelukkig. Er zijn weinig producten die wellicht een leven lang mee gaan voor zo’n laag bedrag. 😉

2. “Kan ik in mijn omgeving lawaaierig spelen of niet?”
Kun je een beetje lawaai maken en lekker raggen op de gitaar? Dan kun je voor beide gaan, of het nou een akoestische of elektrische gitaar is! Als je alleen maar stil kunt spelen, dan is een elektrische gitaar een goede optie. Deze is een stuk stiller, en vaak heeft een versterker ook een akoestische stand (voor als je wel eventjes luider kunt spelen).

Maar…Het klinkt nooit zo mooi als een akoestische gitaar wanneer je nummers als Sing van Ed Sheeran wilt spelen natuurlijk. Je kunt ook je huisgenootjes vragen of het oké is als je rond bepaalde tijden voluit speelt natuurlijk! Weinig mensen die moeilijk doen als je het ze netjes vraagt, en het is niet alsof je gaat drummen. 😉

3. “Wat voor muziek vind ik geweldig en wil ik kunnen spelen?”
Als bovenste twee factoren niet uitmaken, dan ligt de keus echt bij de muzieksoort die jij luistert en wilt spelen! Alle muziek waar ook maar een beetje distortion (scheurgeluid) in zit, is een elektrische gitaar. Dus ook een nummer als Sweet Home Alabama bijvoorbeeld.

Een aantal elektrische gitaren (zowel LINKS- als RECHTShandig, prijzen van 15 mei 2020)
– ESP LTD TE-200 Maple STBC (€450,-)
– Ibanez GRG170DXL-BKN (€243,-)
– ESP LTD EC-256 FM (€385,-)

Een aantal akoestische gitaren (zowel LINKS- als RECHTShandig, prijzen van 15 mei 2020):
– Ibanez AW54L-OPN (€259,-)
– Fender Redondo Player JTB (€322,-)

Heb jij andere gitaren in gedachte om te adviseren? Laat graag een reactie achter!

Become a Patron!

Via bovenstaande knop kun je mij ook steunen in het blijven schrijven van alle artikelen en tabs! 🙂