Gitaar kopen: Akoestische gitaar, Waarop Letten. 3 Tips!

Je besluit een akoestische gitaar te kopen, maar waarop moet je letten bij een akoestische gitaar kopen? Er zijn een aantal punten die goed MOETEN zijn. Deze zal ik kort samenvatten in 3 tips, zodat je een goed, speelklaar instrument hebt en je volop kunt richten op het spelen zelf!
Niet alles is even belangrijk!
Niet ieder detail bij een akoestische gitaar kopen is even belangrijk. Zo is een deukje in de body (bijna) niet schadelijk voor het geluid, maar een grote deuk of een gat misschien wel. Of een beschadiging aan de nek, deze kan voor het uiterlijk alleen vervelend zijn, maar ook voor het speelgemak! Maar wat is echt belangrijk, waar ik zelf tegenaan ben gelopen? Hieronder lees je 3 Tips die je ALTIJD moet checken bij een akoestische gitaar kopen!

Tip 1: Is de nek gebogen, ofwel curved?
Een gitaarnek is altijd een beetje gebogen, dit is om geratel bij de frets (fret buzz) te voorkomen. DIt is aan te passen met een metalen pen, ofwel de truss rod. Maar een nek kan ook curved zijn. Dan staat de nek recht op de gitaarbody, alleen draait de nek, kijkend van de eerste tot de laatste fret.

Hierboven is de nek recht afgebeeld op de foto, zoals zou moeten. Een gebogen nek draait naar links, of naar rechts vanaf dit oogpunt. Zorg dat dit NIET aanwezig is. Zo wel, stuur de gitaar dan terug of breng deze terug. Het is een moeilijke reparatie en wanneer het aanwezig is, heeft dit invloed op je gitaarspel en je geluid. In mijn geval is er bijvoorbeeld veel fret buzz, dit is zonde en zou niet moeten.

Tip 2: Controleer op deuken en scheuren in het hout!
Een gitaar heeft soms deuken in het hout opgelopen, wanneer deze bijvoorbeeld in een winkel hangt en mensen de gitaar uitproberen. Als dit kleine deuken zijn dan is dit geen ramp en vaak heeft dit geen (hoorbare) invloed op het geluid. Wanneer dit grote deuken of zelf gaten zijn, of scheuren, heeft dit zeker invloed!

Als je een snaar aanslaat, wordt het geluid gevormd door de holle vorm binnenin een gitaar. Deze geluidsgolven komen normaal gesproken uit één gat, wat zorgt voor de mooie klank. Maar wanneer er aan de binnenkant beschadiging is door deuken, gaten of scheuren, dan heeft dit dus ook invloed op deze klank.

Laat dit punt vooral afhangen van jouw mening: als er een mankement zichtbaar is, vind jij dat dit stoort, of negatieve invloed heeft op je gitaar? Zo ja, breng deze dan terug of laat hem hangen in de winkel. Het is vast te repareren, maar online kun je waarschijnlijk een versie kopen zonder mankementen!

Tip 3: de afwerking
Soms hebben gitaren een slechte (haastige) afwerking. Dit kan aan het merk liggen, aan de plek waar de gitaar gemaakt is, of simpelweg de laatste persoon die de controle heeft uitgevoerd in de fabriek. Maar wat zijn punten die over het algemeen slecht worden afgewerkt? Kijk vooral naar:

De frets (zijn deze scherp aan de uiteinden, goed in de nek geslagen en goed afgemeten?);
De kam bij de headstock (zijn de gaten groot genoeg zodat je snaren niet blijven ”haken” tijdens het stemmen, wat zorgt voor hapering?);
De finish (is de lak mooi afgewerkt, en zijn er wellicht delen al beschadigd tijdens het schuren?) Hierboven zie je een foto van een slechte afwerking. De zwarte verf die de nek en het fretboard scheidt, is niet recht en lijkt met de hand geverfd. Dit is duidelijk bij de middelste twee witte stipjes, de overgang van hout naar zwarte verf. Ook al was de gitaar duur. De prijs zegt dus niets hierover!.

Become a Patron!

Via bovenstaande knop kun je mij ook steunen in het blijven schrijven van alle artikelen en tabs! 🙂