Gitaar kopen: Linkshandig of Rechtshandig? 3 Tips!

Ga je linkshandig of rechtshandig gitaar leren spelen? Dit is de vraag nadat je weet of je akoestisch of elektrisch wilt spelen! Mijn keuze is op linkshandig gevallen, vanaf het eerste moment! Maar wat moet je kiezen? Wat is de beste keuze? Welke nadelen zijn er? Lees hier 3 tips om de juiste keuze te maken!
Wat zeggen anderen over links- of rechtshandig spelen?
Iedereen zegt iets anders. Een vriend van mij zegt bijvoorbeeld dat het niet uitmaakt en dat je beide manieren kunt leren. Wanneer ik vraag waarom hij dan voor rechtshandig ging, is het antwoord “dat voelde beter, maar die keuze had ik hoe dan ook gemaakt als ik jou was geweest.”. Ik heb echter bewust gekozen voor linkshandig, omdat dit veel sneller lukte en ik hier meer gevoel voor had in mijn vingers!

Mijn gitaardocent was erg neutraal en hield het op “doe vooral wat goed voelt, als je er maar plezier aan beleeft!”. Ik besloot beide varianten te proberen met de gitaar van mijn broer (rechtshandige gitarist), en een supergoedkoop linkshandig modelletje. Aan de prijs heeft het niet gelegen in ieder geval, want mijn voorkeur was vanaf dag één linkshandig leren spelen. Dit neemt niet weg dat ik ook rechtshandig vooruitgang boekte, echter bleef mijn voorkeur hetzelfde.

Mijn mening is dus ook: je kunt beide manieren leren, maar kies wat voor jou goed aanvoelt!

Nadelen linkshandig spelen!
Er zijn een paar nadelen aan linkshandig leren spelen, dat zal ik zeker niet ontkennen en ik zal ze even opsommen. De eerste nadeel is natuurlijk heel simpel: je kunt uit minder gitaarmodellen kiezen. Alle soorten zijn te vinden, zoals akoestisch, elektrisch, semi-hollow, bas, noem maar op. Helaas zijn er minder varianten in de markt.
Daarbij heeft een gitaarwinkel veel minder linkshandige gitaren hangen. En wanneer ze er hangen, zijn dit vaak standaardmodellen als Epiphones, Squiers of Fenders (de modellen die zij makkelijker kunnen verkopen).

Het tweede nadeel is dat je (bijna) nooit op het instrument van een vriend kan spelen, omdat die persoon vaak wel rechtshandig speelt. Tuurlijk, je kunt hem omdraaien en met de snaren andersom spelen, maar dit is nooit hetzelfde. 🙂

Het derde nadeel is, en dit verdwijnt gelukkig langzaam, dat linkshandige gitaren net iets duurder zijn. Denk hierbij aan 50 tot 100 euro. En dan heb je precies dezelfde versie, maar dan linkshandig. Dit zijn extra productiekosten die in rekening worden gebracht neem ik zelf altijd aan, maar het is toch vervelend. Gelukkig wordt het aanbod jaarlijks steeds groter en het prijsverschil steeds kleiner!

Verder ervaar ik geen andere nadelen als lefty! Voor noten of tabs lezen maakt het niets uit, de muziekklank is hetzelfde en het heeft zelfs een voordeel: mensen op feestjes die ook gitaar kunnen spelen, kunnen vaak niet op jouw gitaar spelen. Een makkelijker excuus om ‘nee’ te zeggen is er niet.

Hoe heb ik zelf mijn keuze voor links- of rechtshandig spelen gemaakt? Met veel twijfel! Maar onderstaande tips hebben mij enorm geholpen:

Tip 1: Probeer links- en rechtshandig uit!
Als je een tijd de kans hebt om beide manieren te proberen, is dat natuurlijk het beste. Dan kun je zowel links- als rechtshandig een kans geven en een juiste keuze maken.

Heb je deze mogelijkheid niet? Probeer even gitaar te spelen met een bezem, of air guitar. Het klinkt heel stom, maar je houdt hem waarschijnlijk vast in de positie die jij fijn vindt voelen. Of met je linkerhand als slaghand (linkshandig), of met je rechterhand als slaghand (rechtshandig). Hierdoor heb je al een beetje een idee wat fijn en natuurlijk aanvoelt.

Verder kun je in een winkel beide manier proberen met echte gitaren die daar hangen. Ook al speel je nog niets, vaak voel je toch een voorkeur in hoe jij je handen en lichaam houdt.
Voelt alles fijn en heb je geen voorkeur? Dan raad ik wel rechtshandig aan! Omdat je dan niet te maken hebt met de nadelen hierboven.

Tip 2: Laat je niet beïnvloeden door anderen!
Zoals eerder gezegd, heeft iedereen hier een mening over, ik ook door mijn ervaring. 🙂 Kies wat jij fijn vindt voelen, niet wat volgens een ander juist is. Als er filmpjes te vinden zijn van mensen die gitaar spelen met de voeten of met de gitaar op hun schoot liggend, waarom zou linkshandig dan ‘fout’ of ‘onhandig’ zijn? Jij wilt gitaar leren spelen, maak het jezelf dan vooral niet moeilijk door te kiezen wat sociaal wenselijk is, in plaats van wat jij relaxed vindt. Het is een hobby voor ontspannen, er zijn geen regels. 🙂

Als je een winkelmedewerker spreekt, verschilt het antwoord enorm. Ik ben in winkels aangeraden tijdens het spelen dat ik “gewoon moet switchen naar rechtshandig” zodat ik meer keuze heb, maar ook dat het ligt aan wat ik fijn vind, en nergens anders aan.

Dit is dan ook het enige punt waarop ik NIET AANRAAD om een winkelmedewerker advies te vragen. Niet omdat zij er geen verstand van hebben, maar omdat er geen goed of fout is en dit een gevoelskeuze is. Net als je voorkeur voor een dikke of dunne nek, of kleine en grote frets.

Tip 3: Laat het niet afhangen van de keuze in gitaren!
Heel eerlijk, deels doet het pijn als ik een winkel in loop zoals vandaag. Bij Bax Shop in Goes (geweldige zaak overigens) hangen makkelijk 150 tot 200 gitaren, en ik denk ongeveer 10 linkshandige gitaren. Dat is akoestisch, elektrisch en basgitaar bij elkaar. En ja, dit waren de standaard modellen op een paar na.

Maar dat geeft niet, want er is online ZO veel meer te vinden. Bestellen is makkelijker dan ooit, en hetzelfde geldt voor terugsturen wanneer je gitaar niet bevalt. Daarbij: is zoveel keuze in modellen ECHT nodig? Mijn broer loopt een winkel binnen en probeert veel uit, maar komt nooit terug met iets waar hij weg van is. Want zoals hij zelf zegt “is de keuze in alle modellen een zegen en een vloek”. Dan maar liever niets kopen, en online bestellen zodat hij niet gaat twijfelen door de gitaren die om hem heen hangen!

Zoals ik eerder zei: je kunt alle soorten gitaren krijgen: dik, dun, hollow body 7- of 8-snarig, alles is er. Je hebt alleen minder keuze in modellen dat is alles.

Als je vragen hebt over linkshandig spelen, stel ze gerust via de app of een mailtje! Ik help graag om je twijfels weg te nemen. Het is een keuze die je vanaf je eerste gitaar maakt, of deze nou goedkoop is of duur. Maak dan vooral een keuze waar je geen spijt van zal hebben, zoals ik. 🙂

Become a Patron!

Via bovenstaande knop kun je mij ook steunen in het blijven schrijven van alle artikelen en tabs! 🙂