Gitaar kopen: Welke Past bij Mij? 3 Tips!

Weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische of akoestische gitaar? In slechts 3 tips lees jij hoe jij de beste gitaar uitzoekt die bij jou past! Want welke van de duizenden soorten past helemaal bij jouw wensen?
1. Geef niet meer uit dan je besteden kunt!
Zoals je waarschijnlijk gezien hebt, zijn er gitaren van 100 euro, maar ook van 5000. Naar mijn mening is er vanaf 200 a 300 euro al genoeg aan goede gitaren te vinden, bijvoorbeeld van Ibanez of van LTD. In het begin adviseer ik geen dure gitaar te kopen. Pas met ervaring leer je wat jij fijn vindt spelen. Bij mij is dat een dunne nek en jumbo frets, bij mijn broer bijvoorbeeld een dikke nek en medium frets. Dit verschilt per persoon. 🙂

Daarbij is een belangrijk punt: als je het geluid niet mooi vindt maar een gitaar wel heerlijk vindt spelen, kun je altijd nog nieuwe elementen kopen (mits het een elektrische gitaar is)! Kleine uitgave, maar een wereld van verschil. De houtsoort is moeilijker te veranderen, echter is dit minder van invloed bij een elektrische gitaar dan de elementen.

2. Vraag een medewerker om advies!
Wanneer je in een muziekzaak staat, kan een winkelmedewerker je enorm goed helpen bij de keuze van een instrument. Zij hebben meer dan genoeg ervaring om te zeggen of iets goed klinkt en speelt en of de prijs betaalbaar is voor jou.

Houd het volgende in gedachte waarvan het handig is om antwoorden op te hebben:
– Hoeveel geld kan ik besteden?
– Wat voor muziek wil ik spelen?
– Wat voor soort gitaar wil ik? (akoestisch, elektrisch, bas, etc.)

Met een antwoord op slechts deze 3 vragen, kunnen de medewerkers je vaak goed verder helpen! Grote kans dat zij meerdere gitaren kunnen aanwijzen die geschikt zijn. Dan ga je van een enorme selectie, naar slechts een paar om tussen te twijfelen. 🙂

Maar nu zijn er alsnog een paar gitaren waarover je twijfelt…Wat is dan de beslissende factor? Dat is tip 3, de laatste tip.

3. Kies iets waar je lange tijd blij mee zult zijn qua uiterlijk!
Je hebt nu dus qua geluid, prijs, speelbaarheid en soort gitaar wellicht meerdere keuzes voor je neus. Dan blijft alleen nog het uiterlijk over (ook heel belangrijk voor velen!).

Er zijn enorm veel gitaaruiterlijken, zelf heb ik een BC Rich Warlock als eerste gitaar gekozen, echt een metalgitaar (hoe gaver, hoe beter destijds). Maar, smaak verandert! Nu vind ik de gitaarnek te dik en schuur ik deze zelf dunner. Het geluid vind ik ook te scherp, dus er gaan andere elementen in binnenkort. Daarbij vind ik zwarte gitaren meer stoer, maar saai! Dus hij is helemaal kaalgeschuurd en krijgt een kleur.

Al deze aanpassingen kosten geld en zijn niet noodzakelijk (ik vind het zelfs een leuke hobby), maar het was wel echt mijn gothicperiode-gitaar van toen ik 16 was. Bedenk goed dat dit jou ook kan overkomen later. En zo ja, ben je dan net als ik gemotiveerd om lekker eraan te klussen, of gaat de gitaar in de hoek belanden of onder je bed? Dat zou erg zonde zijn natuurlijk!

Become a Patron!

Via bovenstaande knop kun je mij ook steunen in het blijven schrijven van alle artikelen en tabs! 🙂