Muziektheorie: Majeur Toonladders

Er zijn verschillende toonladders bekend, waarvan de majeur toonladder de basis vormt. Een andere bekende (basis) toonladder, is bijvoorbeeld de mineur toonladders, deze zal in een ander artikel besproken worden.
Hoe speel jij deze majeur toonladders op de gitaar? En wat is het verschil? Dat ga ik in dit artikel uitleggen!

Download hier: Majeur toonladders, TABS & NOTES!
Majeur toonladder
Deze vormt samen met de mineur toonladder de basis voor andere toonladders. Het verschil is voornamelijk de toon: majeur klinkt vrolijk, mineur klinkt somberder (daarom kun je ook in ‘mineurstemming’ zijn). Over alle noten A t/m G op je gitaarnek en wat de verdeling is, lees je hier meer!

Je hebt van alle 12 tonen (van A t/m G) een majeur toonladder. Maar is er slechts één majeur toonladder die uit volledig hele noten bestaat. Dit is de C-majeur toonladder. De volgorde van frets die je verschuift op je nek is hierin: 2-2-1-2-2-2-1. Dit komt door de halve tonen die missen tussen BC en EF. ofwel, tussen de 3e en 4e, en de 7e en 8e toon zit een halve tel.
Om de andere majeur toonladders te bepalen voor andere noten, houd je precies deze volgorde aan! Ongeacht of je hele of halve noten speelt. Hierdoor krijg je onderstaande volgordes:

Download hier: Majeur toonladders, TABS & NOTES!

Become a Patron!

Via bovenstaande knop kun je mij ook steunen in het blijven schrijven van alle artikelen en tabs! 🙂