Muziektheorie: Mineur Toonladders (Natuurlijke)

Natuurlijke mineur toonladder

Er zijn verschillende toonladders bekend, waarvan de majeur toonladder de basis vormt. Een andere bekende (basis) toonladder, is de mineur toonladder.
Hoe speel jij deze toonladder op de gitaar? En wat is het verschil? Dat ga ik in dit artikel uitleggen!

Download hier: Mineur toonladders (Natuurlijk, Harmonisch, Melodisch), TABS & NOTES!
Mineur toonladder, Natuurlijk
Allereerst bestaan er drie soorten Mineur toonladders (natuurlijk, harmonisch en melodisch). Echter bespreek ik hier de meest voorkomende en gebruikte, de natuurlijke mineur toonladder!

Deze vormt samen met de majeur toonladder de basis voor andere toonladders. Het verschil is voornamelijk de toon: majeur klinkt vrolijk, mineur klinkt somberder (daarom kun je ook in ‘mineurstemming’ zijn).
Over alle noten A t/m G op je gitaarnek en wat de verdeling is, lees je hier meer!

Je hebt van alle 12 tonen (van A t/m G) een mineur toonladder. Maar is er slechts één mineur toonladder die uit volledig hele noten bestaat. Dit is de A-mineur toonladder. De volgorde van frets die je verschuift op je nek is hierin: 2-1-2-2-1-2-2. Dit komt door de halve tonen die missen tussen BC en EF. ofwel, tussen de 2e en 3e, en de 5e en 6e toon zit een halve tel.
Om de andere mineur toonladders te bepalen voor andere noten, houd je precies deze volgorde aan! Ongeacht of je hele of halve noten speelt. Hierdoor krijg je onderstaande volgordes:

Natuurlijke mineur toonladders

Download hier: Mineur toonladders (Natuurlijk, Harmonisch, Melodisch), TABS & NOTES!

Become a Patron!

Via bovenstaande knop kun je mij ook steunen in het blijven schrijven van alle artikelen en tabs! 🙂