Muziektheorie: Muzieknoten, welke noot op welke fret?

In veel muziek wordt vooral gebruik gemaakt van een toonladder, bestaande uit 12 noten, A t/m G (5 halve, 7 hele noten). Maar wat is de volgorde? Hoe weet je welke toon op welke fret zit? Dit is eigenlijk heel makkelijk! Chromatische toonladders zijn perfect voor dit overzicht, omdat ze uit alle 12 noten bestaan!

Download Hier: Overzicht Alle Noten & Frets, TABS & NOTES!
Hele tonen en halve tonen
Er zit een logica in de volgorde van de letters. Je kunt je waarschijnlijk een piano voorstellen waar je de zwarte toetsen hebt, dit zijn halve tonen. De witte toetsen zijn hele tonen. Precies dezelfde tonen kun je ook maken op de gitaar! En hier zit een volgorde in. Onderstaande toonladder heet een toonladder in C-majeur en is de volgorde van hele noten (de witte toetsen) op een piano. Deze volgorde herhaalt zich continu.
– C
– D
– E
– F
– G
– A
– B

– C (octaaf hoger)

De halve tonen (zwarte toetsen) zijn de noten:
C#
– D#
– F#
– G#

– A#
– C# (octaaf hoger)

Pianotoetsen vs. gitaartoetsen (frets)
De volgorde hierboven is dus 2 heel, 1 half, 3 heel, 1 half, en dit herhaalt zich telkens (en geldt voor ALLE majeur toonladders, maar dat komt in een ander artikel aan bod. 🙂

Het probleem is dat een gitaar geen zwarte toetsen heeft, dus hoe is dit op te lossen? Door frets (vakjes) over te slaan! Deze zijn gelijk aan de zwarte toetsen van een piano namelijk, ook halve tonen.

Wanneer je van een hele toon naar de volgende hele toon wilt, sla je een fret over (een zwarte toets). Wanneer je van een halve toon naar de volgende wilt, druk je de eerstvolgende fret in. Nou is er op een piano geen zwarte toets te vinden tussen BC en EF, wat de reden is dat er telkens een gat is tussen de 2 en 3 zwarte toetsen. Hoe los je dit op op een gitaar? Door de eerstvolgende fret te pakken, in plaats van er een over te slaan! Dat is alles.

VOORBEELD van fretvolgorde
Speel jij EFG na elkaar op de zesde snaar? Dan zul je dus de frets 0 (open snaar), 1 en 3 indrukken. E is een halve toon namelijk, en 0 telt ook als een fret. de volgende noot (F) vind je dus op de eerste fret.
Na F komt G, maar F is een hele noot. je slaat dus een fret over en gaat naar fret 3 voor de G-noot.

Dit kun je op je hele gitaarhals doen, met in gedachte de volgorde van de snaren. We gaan even uit van standaardstemming EADGBE, van dikste naar dunste snaar. En tada! Je kunt simpelweg frets tellen en uiteindelijk zul je deze uit je hoofd kennen op iedere positie. 🙂

Andere snaarstemming?
Mocht je jouw gitaar in Drop D (DADGBE), Drop C (CGCFAD), in B-standard (BEADGB), of A-standard (ADGCFA), of wat dan ook stemmen: dan kun je precies dezelfde methode toepassen wanneer je majeur toonladders toepast! Er zijn nog meer toonladders namelijk, maar dat is veel dieper de stof in. 🙂

Download Hier: Overzicht Alle Noten & Frets, TABS & NOTES!

Become a Patron!

Via bovenstaande knop kun je mij ook steunen in het blijven schrijven van alle artikelen en tabs! 🙂