Stemmen en Snaren: Verschillende Tunings, overzicht noten en uitleg Stemmen!

stemming/tuning

In een andere gitaar stemming of tuning spelen, dat is niet moeilijk. de standaard stemming is EADGBE (E-standard). Maar er zijn vele opties mogelijk, zoals Drop-D, D-standard, B-standard, A-standard. Zelfs nog lager dan dat als je dit wilt! Hieronder noem ik een aantal verschillende opties, om jouw gitaarspel een extra dimensie te geven, inclusief uitleg!
E-standard stemming/tuning
E-standard is de gitaar stemming of tuning waarin jouw gitaar geleverd wordt door fabrikanten. In veel soorten muziek, bijvoorbeeld pop-, rock- of bluesmuziek, hoor je instrumenten die in E-standard gestemd zijn. Tevens zijn alle standaard akkoorden en loopjes die jij in het begin waarschijnlijk leert, zijn in E-standard.
De stemming hierin is E2-A2-D3-G3-B3-E4. Deze letters geven aan welke toon het is, de cijfers in welk octaaf deze toon zich in bevindt.

Octaaf? Een korte uitleg!
Om te beginnen, is een octaaf verder spelen, hetzelfde als 8 hele tonen verder spelen dan de originele toon. Dat wil zeggen dat C2 de octaaf is van C1. Of van A3 naar A4, en A4 de octaaf van A3. Dit cijfer verandert altijd op de C. Dat betekent dat het loopje van A3 naar A4 er als volgt uitziet: A3-B3-C4-D4-E4-F4-G4-A4. Lees hier over de volgorde in noten en frets, en uit hoeveel noten een notenladder bestaat voor een nieuw octaaf wordt bereikt!

Download Hier: Overzicht Alle Noten & Frets, TABS & NOTES!

Voorbeeld 1: D-standard stemming/tuning
D-standard kun je bereiken door alle snaren omlaag te stemmen met één hele noot.
Hierdoor heb je twee extra lage noten op je dikste snaar: D2 en D#2.
Daarbij verlies je twee hoge noten op je dunste snaar, E6 en D#6.
Dit is uitgaande van een gitaar met 24 frets!

Bovenstaande betekent dat je bij een andere tuning, meer of minder dan één noot omlaag stemt. Hieronder een overzicht van verschillende makkelijke tunings!

standard stemming/tuning

Voorbeeld 2: Drop-D Tuning
Maar, Drop-D is makkelijker, hierbij stem je slechts de dikste snaar een noot lager.
Hierdoor heb je twee extra lage noten op je dikste snaar (D2 en D#2), maar verlies je geen hoge noten op je dunste snaar! Ook in speelstijl heeft dit zijn gemak, zoals bij gebruik van power akkoorden bijvoorbeeld. Bij power akkoorden kun je namelijk één vinger op bijvoorbeeld de 5e fret houden op de 1e, 2e en 3e snaar. Anders zou je op de 1e snaar je vinger op de 3e fret moeten houden, en op de 2e en 3e snaar de 5e fret voor hetzelfde geluid.

Andere Drop Tunings
Bovenstaande betekent dat je bij een andere tuning, meer of minder dan één noot omlaag stemt. Hieronder een overzicht van verschillende makkelijke tunings!

drop stemming/tuning

Verschil Standard en Drop-D stemming/tuning
Zoals hierboven te zien is, ga je bij iedere snaar simpelweg één halve toon omlaag. Het verschil tussen standard en drop tuning, zit hem in de stemming op de 1e snaar, de dikste. Omdat deze snaar in drop tunings altijd één hele toon lager is dan in standard tunings.

Become a Patron!

Via bovenstaande knop kun je mij ook steunen in het blijven schrijven van alle artikelen en tabs! 🙂