Stemmen en Snaren: Hoe Stem ik mijn Gitaar? 3 Tips!

Je wilt lekker gitaar spelen! Helaas klinkt je gitaar vals: je zult hem moeten stemmen. Maar, hoe werkt dit wanneer je dit nog nooit gedaan hebt? Dat ga ik je kort maar krachtig uitleggen in 3 tips!
Tip 1: Hoe je moet stemmen!
Het stemmen zelf kun je doen door aan de knoppen op de gitaarkop te draaien. Wanneer een metertje op je stemapparaat precies op deze letters staat, heb je de snaar zuiver gestemd voor de standaard tuning.

NOTE: Mocht je een gitaar hebben met een Floyd Rose Tremolo (een gitaarbrug die je op en neer kunt bewegen met de tremolo-arm), dan zitten er vaak ook ronde draaiknoppen op de brug voor de hand. Daarmee kun je heel exact stemmen. Vaak is bij deze gitaren de snaar ook geblokkeerd op de kam (onderkant van de gitaarkop, tegen de eerste fret aan op de gitaarnek). Hierdoor blijft de gitaar langer juist gestemd en is stemmen slechts eens in de zoveel keer nodig, in plaats van altijd voor het spelen.

Tip 2: Waarin je moet stemmen!
Er zijn veel opties, maar we gaan voor het eenvoudige ervan uit dat je in de standaard stemming wilt spelen. Deze is met een simpel bruggetje makkelijk te onthouden.
– 6e snaar (dikste): E (een)
– 5e snaar: A (aap)
– 4e snaar: D (die)
– 3e snaar: G (geen)
– 2e snaar: B (bananen)
– 1e snaar (Dunste): E (eet)

Over alle noten A t/m G op je gitaarnek en wat de verdeling is, lees je hier meer!

Tip 3: waarmee je kunt stemmen!
Zoals hierboven even kort genoemd, kun je je gehoor trainen en na een (lange) tijd op gehoor stemmen wanneer je hier gevoel voor hebt ontwikkeld! Maar, het makkelijkste in het begin is om een stemapparaatje te hebben. Hier heb je verschillende versies van:

– Een klemmer op de gitaarkop (gebruik ik zelf het meest);
– een stemmer die in je versterker ingebouwd zit (niet iedere versterker heeft dit);
– Je mobiel met een applicatie (gratis apps zijn er genoeg! Er zitten hele goede tussen);
– Een stempedaal (dit plaats je tussen je versterker en gitaar en heeft dus een extra kabel nodig);
– Een stemvork (oude stempel);
– Je gehoor (ook al is een apparaat accurater natuurlijk).

Wat is mijn advies? Ik ben zelf fan van de klemmer voor de gitaarkop. Wanneer je zoekt op de woorden “headstock tuner” en “guitar tuner”, kom je er meer dan genoeg tegen. Koop vooral niet een te dure is mijn advies en kijk goed naar de reviews van de normaal geprijsde apparaten. 🙂

Become a Patron!

Via bovenstaande knop kun je mij ook steunen in het blijven schrijven van alle artikelen en tabs! 🙂