Stemmen en Snaren: Waarom en Waardoor snaren Stemmen? 3 Oorzaken!

Als je wilt dat de muziek goed klinkt, zul je telkens je gitaar moeten stemmen helaas, het is een van de weinige ongemakken van een gitaar. Waarom is het belangrijk? En waardoor moet ons pareltje telkens weer gestemd worden? Er zijn 3 voornamelijke oorzaken, grotendeels in jouw handen!
Waarom moet ik stemmen?
Als je gitaar niet gestemd is tot precies goed gestemd is, dan klinkt een noot niet zuiver voor het mensenlijk oor. Klinkt een noot niet zuiver, dan is de muziek ook niet mooi. Het is een kleine bezigheid voor je gaat spelen, maar voor zowel jou als voor de mensen naast je een stuk fijner om naar te luisteren. 🙂

Alleen met een goed gestemde gitaar, kun je goed leren spelen. Het helpt niet alleen voor het vinden van de juiste noot wanneer je verkeerd zit, je traint ook je muzikaal gehoor! Je kunt na veel spelen en oefenen zelf ook horen of een bepaalde noot of akkoord aangeslagen wordt in een nummer. In het begin is dit nog wat moeilijker, dat is niet erg en doodnormaal. Maar des te belangrijker is het om goed te stemmen, want dan leer je dit pas goed.

Waardoor ontstemt een gitaar?
Door heel veel! Dit gebeurt door voornamelijk onderstaande dingen:

1. Omgang met de gitaar
Wanneer je gitaar speelt, verander je telkens weer even de spanning van de snaren, al is het nog zo klein. Op den duur zorgt dit voor een verandering in de snaarspanning. Ook of jij je gitaar voorzichtig neerlegt of hard neerlegt, kan invloed hebben. Of wanneer je deze laat vallen (nachtmerrie van velen, maar gebeurt snel als je niet oppast!).

2. De omgeving
Wisselt je gitaar van een koude naar warme omgeving? Houd er rekening mee dat je gitaar van hout is! Hij reageert op warmte, kou, vocht, droogte, alles in je omgeving kan invloed hebben. Wanneer deze wisselingen extreem zijn, kunnen deze op den duur de gitaar zelf beschadigen. Dit gebeurt niet zomaar dus geen zorgen. Het is wel verstandig een goede omgeving voor je gitaar uit te zoeken waar deze invloeden zo min mogelijk zijn.

3. De snaren
Muziekwinkels hebben altijd veel soorten snaren, en met goede reden, deze blijven in trek bij gitaristen! Indien van metaal, reageren deze op de omgeving, dus ze roesten uiteindelijk. Ook heeft vingervet invloed op de gitaarsnaren en de veroudering hiervan. Ze kunnen ook hun rekbaarheid verliezen of zelfs knappen als er een zwak punt ontstaat! Al het bovenstaande zal niet zorgen dat je de gitaar niet goed kunt stemmen (op de geknapte snaar na), maar wel dat dit misschien vaker moet gebeuren.

Hoe vaak moet je de snaren dan vervangen? Hier is geen regel voor. Wanneer je er heel veel op speelt, kun je naar mijn mening zeker 2 tot 3 maanden goed op gitaarsnaren spelen. Sommigen kiezen er bewust voor om snaren lange tijd te laten zitten voor het geluid, er is geen regel voor. Vervangen is slechts nodig wanneer een snaar ernstig verroest is, of geknapt natuurlijk.

Become a Patron!

Via bovenstaande knop kun je mij ook steunen in het blijven schrijven van alle artikelen en tabs! 🙂